30 Nisan 2012 Pazartesi

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI




'Büyüyünce ne olacaksın?' sorusuna 'dohtur olucam emice' diye karşılık vereceğime keşke bir işçinin sofrasında soğan cücüğü olacağım amca diyebilseydim. işte o zaman onların acılarına, zorlu yaşamlarına, alın terlerine bir nebze olsun ortak olurdum. günlük küçük mutluluklarına katılabilir, çocuklarına bir simit parası ancak verebilirken utançtan gözlerini yere dikerken ki mahçupluğunu hissedebilirdim..keşke..

şükretmek erdemdir..'Allahım bana verdiğin nimetlerden dolayı sana hamd ve şükürler olsun!' Ama daha fazlasını, çok daha iyi koşullarda elde edebilecekken, bu duruma şükretmek bir tek doğu toplumlarında var..aslında diliyle şükrederken bir yandan kalayı basıyorlar, ama kimseler duymuyor..çünkü ağlamıyor..içinden küfrediyor..'Ve benim hakkımı çalanların, bunca emeğime karşılık, bana bu maaşı layık görenlerin de Allah belasını versin!' diyemiyor..diyemeyince alan razı, veren razı el ne karışır sözü gözümüzün önünde iki minare arasına asılmış ramazan mahyası gibi durur. oradaki el artık mücadele etmekten kaçınır..işte buna sürüleşmek denir.

sürüleşen bir toplum, başkalarının ürettiğiyle kalkınabilir..o başkaları izin verdiği müddetçe..belki belli sahalarda ilerlemeler de olabilir..ama bu ilerlemeler korkunç tüketim çılgınlığını da birlikte getirir..gelişmemiş veya az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en temel sorunu bu..üretmiyorlar..az üretiyorlar..üretiyorlar ama ürettiklerinden misli olarak tüketiyorlar..

hepimiz gençtik..hepimiz solcuyduk..hepimiz sosyalistik..hepimizin elinde 'işçiyiz, haklıyız, kazanacağız!' yazılı pankartlar vardı..hepimiz sokaktaydık..ve hepimizin kıçlarına bir polis jopu değdi..kimimiz kurşunlandı..kimimiz dağlarda kıstırıldı vuruldu..kimimiz ipe gittik..geriye kalanlar büyüdü..kimimiz besili liboş oldu..kimimizin önüne işçi sendikası yazdırdık işverenin sözcüsü olduk..

kimimiz patron uşağı gazeteci...kimimiz de iktidarın milletvekili, bakanı..işçilere bu hakkı bile verirken 'Allah gözünüzü doyursun' diye üsten bir de fırça atan..kimimiz polis olduk, bizim gençliğimizi dövdük..ve sonunda pıstık bir yığın olduk..işçi haklarını savunduk üstüne 'ateist komünist' olduk..bu 1 Mayıs yine de kutlu olsun..eskiden bunu bile kutlayamazdık doyasıya..buna da şükür..'Allahım çok şükür, bir bayrama daha eriştik!'..geçen bayram aldığım ve hiç giymediğim potinlerimi getir hanım, bu bayramda giymeyeceğim de ne zaman giyeceğim..büyüdük emekli işçi olduk..trk..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder