31 Mayıs 2012 Perşembe

4+4+4


4+4+4

Bir kanalda tartışma programı. Konu malum, günün en popüler en kafaları tokuşturan konusu: 8 yıl kesintisiz eğitimin 4+4+4 kesintili eğitime döndürülmesi.

Meclis, basın, meslek örgütleri, düşünürler, yazarlar, çizerler birbirine girmiş. Kendisini direkt ilgilendiren, geleceğini etkileyebilecek bu meselde bir tek vatandaş ilgisiz gibi. Vatandaş tv dizilerinin kahramanlarının sonunu merak ediyor. Ve bir dahaki seçim arifesinde bedava kömür ve makarna torbalarının yanında hangi beyaz eşya eşantiyon olarak verileceğini düşünüyor. Bedava ileri görüşlülük, ufku geniş olmak buna derler herhalde.

Moderatör Abbas Bey, açılış konuşmasını yapar, konuklarını tanıtır izleyicilerine. Birinci tartışmacı konuğuna söz verir. Eğitim uzmanıdır. Geçimini hep bu yolla kazanmıştır. Bu yüzden çok hazırlıklıdır. Okul öncesi eğitimden, ortaokul, lise, üniversiteye değin çeşitli konularda dolgun, belgeli, dünyadan örnekler vererek sürdürür konuşmasını.

Fakat biri vardır ki hiç rahat durmaz. Sürekli araya girmeye çalışır. Konuşmacının akışını bozar. Diğerleri de bu arada kendi argümanlarını bu ısrarcı aragiriciden fırsat bulup sıkıştırmaya başlar. Moderatör araya giriyor, bunları ikaz ediyor falan filan derken tam bir hır gür tartışma programına dönüşür program.

Oysa Aragirici, araya girmekten başka bir şey yapmamaktadır aslında. Konuya ilgisiz ve çok yabancıdır. O ilgisiz ‘aragirici’ Rasim’den başkası değildir. Patagonya Cumhuriyeti Konu Başlığı Uzmanı.

Ve Aragirici Rasim elinde bir cep telefonu, başka bir televizyon programına başka bir konu hakkında demeç vermektedir üstüne. Her şeye ilgili ilgisiz.

-          Üçüncü golden sonra gözlüğünü oynattıysa kesin şikedir.
Ceylan derili birisiyle konuşmakta olduğu yüzünün pembe laci renk dönüşümünden anlaşılmaktadır. Patagonya Cumhuriyeti İktidar Milletvekili Şamildir bu.

-          Dördüncü golden sonra ayağa kalkıp alkışladı mı? Ne diyorsun sen? Kesin şikenin ağa babası bulduk baloncuğu.
-          Beşinci golden sonra, tribünden ayrılıp soyunma odasına mi gitti? Al işte şike belgesi.
-          Ne hayvan mezarlığında kemik mi bulunmuş. İşte faili meçhul cinayete kurban gidenlerin kemikleri. Kozmik odanın tüm sırları o kemiklerdedir.
-          Organik tarım için tüm izinleri ABD Utah’tan az komisyonla size aracılık ederim. Organik dediğime bakma. İçinde az da olsa GDO var. Bişi yapmaz korkma. En fazla domates hamsi kokar tadından yenmez. Olmadı Karadenizlilere yediririz. Radyasyonlu çayları içirdiğimiz gibi. Konjonktür gereği şu an onun dönemi.
Bu arada moderatör Abbas Bey, Rasim Bey’e söz vermeyi dener.

-          Rasim Bey, telefon konuşmanız bittiyse 4+4+4 hakkında fikrinizi öğrenmek isteriz. Sizce ne getirir, ne götürür bu sistem.
-          Vallahi Abbas Bey, bu resmen şikedir. Hem de aleni bir şike.
-          Efendim anlamadım ne şikesi? Kim kime ne yapıyor Rasim Bey?
O esnada yandaş bir tartışmacı konuk, kendisi gibi yandaş sandığı Rasim Bey’e sitemde bulunur:

-          Aşk olsun Rasim; Başbakan şike yapar mı?
Aragirici Rasim iyice kopmuştur:

-          Eğer Başbakan da bu işin içindeyse, çok vahim bir durum.
Moderatör Abbas Bey şaşkındır, çünkü sonuçta 4+4+4 kesintili eğitimin mucidi bizzat Başbakandır.
Aragirici Rasim Abbas Bey’e dönerek 4+4+4 demediniz mi diye sorar.

-          Evet 4+4+4 dedim.
-          4+4 kaç eder?
-          8
-          Geriye kaç kalır?
-          4
-          Siz de bu şikeye ortaksınız efendim.
-          Ne şikesi beyefendi, neye ortağım?
-          4+4=8 eder.
-          Evet?
-          4 daha
-          12 eder?
-          Demek ki neymiş? Fenerbahçe bu taktikle 1 fazla kişi oynuyor sahada demek. Her maçı bir fazla oynuyor, herkes bunun farkında olmasına rağmen kimse Aziz’in karşısına geçip ‘siz ali kıran baş kesen misiniz?’ diye sormaz. Soramaz efendim.
Moderatörün de beyni sulanmıştır.

-          4+4+4 futbol taktiği değil kesintili eğitimin kaçar yıldan oluşacağını söyleyen göstergedir. Hem futbolda taktik söylerken kaleciyi saymazsın. Ve bu da Fenerbahçe’nin maçlarda 1 değil 2 kişi fazla oynadığını gösterir.
-          Gördünüz mü, dediğime geldiniz siz de. Bu Fenerbahçe’nin hem puanı silinip, hem küme düşürülüp, hem sanki süperlig’de oynuyormuş gibi  sırtından pay kapsın havuzdan diğer takımlar. Lig tv ve süper lig’in marka değerinin düşürülmeyecek bir şekilde bir çözümünü bulmamız gerek.
-          Ama burada bunu tartışmıyoruz, eğitim sistemini tartışıyoruz.
Aragirici Rasim uyanmıştır ama geç uyanmıştır. ‘van minut’ diye bir hışımla kalkar masasından pöh pöh. Ve Moderatör Abbas Bey’in masasına doğru sert ve seri adımlarla yürümeye başlar hey hey. Moderatörün yüzünde şafak atmıştır telaştan. Ve Konu Başlığı Profesörü Rasim Bey Moderatörün elindeki program kağıdını kapar ve şöyle üsten üsten konu başlıklarına göz gezdirir. Moderatöre hak verir ve yerine oturur.

O esnada başbakan programa bağlanır ve Abbas Bey’den ‘van minute’ sözünün telif ücretini ister. Aragirici Rasim Bey; 4+4+4 aralarda diğer televizyonlara çeşitli konularda 4’er dakika demeçlerle aralıksız 12 saat konuşur.

Moderatör Abbas Bey ve diğer konuklar sıkılmıştır. Rasim’den kurtuluş yoktur. Ve diğer konuklarına göz kırparak Rasim Bey’e dönerek: ‘programımıza 1 hafta reklam arası veriyoruz’ der.

Aragirici Rasim Bey, koridora çıkmıştır. Bir elinde telefon başka programlara yetişmeye çalışırken 1 haftalık reklamın bitmesini beklemeye başlar. İçeride Abbas Bey ve diğer konuklar stüdyonun ışıklarını söndürüp usulca yangın merdiveninden sıvışırlar.

O esnada başka bir stüdyoda tatlı bir ses yankılanmaktadır. Konu sıkıcı olmasına rağmen, o güzel sesi, ve müthiş bilgisiyle  Muazzez Hanım’ın sesidir.

-Çatalhöyük’teki Sümer kalıntılarını incelediğimizde, bir çok mezarda bulunan insan kemikleri ve bunların yanında silahları ok ve yay..

Koridorda bekleyen Aragirici Rasim Bey içeriye dalar..kim bu Sümer? Faili meçhul kemiklerin faili mi? Ok ve yay ha. Silahlar da mı bulundu? Ceylan derili heyecanlanmıştır telefonda. Muazzez Hanım ve program sunucusu ne yapacağını şaşırmıştır. Güvenlik olaya el koymak mecburiyetinde kalır, biber gazı, tazyikli su, coplarla yaka paça bir alt kata indirilir.

Bu hengamede tişörtü yırtılmış ve buna çok bozulmuştur. Kızgınlıkla çıkarır. Alt katta spor programı vardır. Kaslı ve dövmeli vücuduyla lavabo sandığı stüdyoya dalar. Ve Olimpiyat Barajı’nı geçer.
-          Hangi dalda diye sorar Erman?
-          Vücut Geliştirme dalında
Diye cevap verir Serhat.
-          Ama vücut geliştirme dalı var mı olimpiyatlarda?
Diye sorar Ahmet?
Aragirici Rasim Londra 2012 Olimpiyatında tek başına yarışacaktır dalında. Patagonya'nın altın madalyası garantidir.

                                                      Tezel R.Karabandoğlu-Bel Kemikli Öyküler-

1 yorum:

  1. komik değil..ciddi bir konu oysa..türkiye'nin geleceğiyle ilgili ve sen ti'ye alıyorsun..senin fikrin var mı bu konuda madem. görebilir miyiz? her şey'i sadece ti'ye almakla olmaz..önce fikrini ortaya koyacaksın..sonra ti'ye mi alırsın, başka bir şey mi yaparsın orasına sen karar ver..beğenmediğin o insanların hiç olmazsa bir fikri var iyi kötü..anlaştık mı?

    YanıtlaSil